Pengikut

Khamis, 16 September 2010

KD Sri Perak

KD Sri Perak tenggelam pada tanggal 8hb Jan 1984

22 ulasan:

  1. assalamualaikum pak mail. Pak mail masa perak tenggelam tu dok atas kapal apa?. Sri Perak atau Trengganu atau Hang Tuah? kalau kelapangan boleh layari blog saya. Mungkin kita kenal antara satu sama lain. terima kasih.

    http://lamandihati.wordpress.com/2009/03/25/riwayat-hidup-part-8-belayar-lagi/

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Pak mail, sy salah seorg student upnm @ pegawai kadet upnm dan sy kena buat assignment tentang KD sri Perak. Pensyarah sy suruh sy masuk kan tentang mcm mne kapal tu boleh tenggelam mengikut konteks navigasi. boleh x pak mail ceritakan mcm mne perancangan laluan n situasi di simulator ketika kejadian tu berlaku?? @ pak mail boleh cadangkan sy mana buku yg menceritakan tentang peristiwa kapal tu tenggelam?? Iqbal

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Pak Mail, sy student universiti pertahanan (upnm, sy telah di beri tugasan oleh pensyarah sy utk membuat article ttg study case of the sinking of KD Sri Perak. jd sy belum jupe sbrg sumber melainkan sumber dri blog pak mail. tp pensyarah sy mahukan sy bt article tu berdasarkan konteks navigasi dan maritim. sy rse melalui blog pak mail da ckup mklumat ttg bgaimna kapal tu boleh tenggelam. tp pak mail boleh bg cadangan ttg buku2 yg berkaitan dgn case KD sri Perak nie?? hrp pak mail leh kongsi dgn sy. terima kasih.

    BalasPadam
  4. Saudara Iqbal dan Tok Bom,

    Saya tidak pasti dua nama ini orang yang sama. Namun terlebih dahulu saya meminta maaf kerana lewat membalas pertanyaan saudara berdua kerana telah beberapa hari tidak membuka blog ini.

    Berbalik kepada permintaan saudara itu, terus terang saya katakan bahawa saya seorang 'radio operator' yang dipertanggongjawabkan perkara2 berkaitan komunikasi dan tidak tahu apa2 tentang navigasi.

    Oleh itu saya tidak tahu bagaimana saya boleh bantu saudara berdua dalam menghasilkan assignment saudara itu berkaitan navigasi.

    Walau apa pun saudara berdua boleh menghubungi saya atau menghantar apa sahaja pertanyaan melalui emel saya @ismail_abaziz@yahoo.com

    Insya'Allah saya sudi membantu sekadar apa yang saya ketahui.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  5. assalamualaikum pak mail. sy iqbal tp gne gelaran tok bom. pak mail leh pggil sy iqbal. terima kasih pak mail sudi utk berkongsi pglmn dgn sy. ape pertanyaan sy akn tnye pak mail. sbnrnye pnsyarah sy seorg dekan, nme dia prof madya kept zulkifly. die bkas navy dan skrg jd dekan kt upnm. die pernah mnjdi xo kapal kd terengganu smsa kjdian kd sri perak tnggelam. sy boleh je nk bertanya kn die ttg kjdian itu die suruh sy find out dlu mklumat2 dri sumber len yg leh bntu sy bt assignment. jd sy ad terbaca blog pak mail dan sy tau pak mail lg tau keadaan n situasi smsa kapal kd sri perak tu nk tenggelam berbanding dgn kept zul.

    BalasPadam
  6. Saudara Tok Bom,

    Saya rasa saya kenal dekan itu. Walau apu pun tanya lah apa sahaja yang mungkin saya bisa jawab dan kongsi maklumat melalui emel yang saya paparkan pada komen terdahulu.

    Terima kasih

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum pak mail.. waktu pak mail departure dri singapore 2 pkl bpe ye pak mail??? mlm ke ptg????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalam Tok Bom, Prof Zul ketika itu Lt Zulkifli Pegawai Memerintah KD SRI TRENGGANU. Beliau juga enggan meneruskan pelayaran selepas bersauh di Pu Midai dan kapal nya dalam keadaan yang teruk sekali walau pun selamat. Saya masih ingat pertanyaan PM Hang Tuah kdr Udin Ujud pada beliau semasa di Pu Midai.." are you happy to sail with me and look for PERAK? dia menjawab..no sir,my ship is already in bad shape,Idont think its safe" soalan itu diajukan kepada beliau sebanyak 3 kali dan beliau tetap tegas dengan penderiannya.

      Padam
  8. TokBom,

    Alaikomsalam.

    Kami belayar dari singapura tepat jam 2.00 ptg.

    BalasPadam
  9. askum pak mail,

    mase kejadian bapak saya kt KD Sri Terengganu.
    bahagia TLR. no id :806445
    Zurkalnain.

    mungkin Pak Mail kenal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saudara Farhan,

      Alaikumsalam,

      30 tahun dahulu, TLDM tidak berapa besar sangat. Kami berkursus pun ditempat yang sama. Di Woodlands, Singapura. Kalau diberi nombor tentera dan nama tidaklah dapat diingati. Tetapi kalau lihat orangnya mungkin sahaja ingatan akan kembali mengingati seseorang itu. Demikian terjadi baru-baru ini saya ditemukan oleh sahabat TLDM yang juga lama tidak bertemu dengan seseorang yang apabila disebut nama dan nombor tidak dapat diingati. Tetapi apabila bertemu beliau secara perlahan ingatan lama kembali semula.

      Saya kira demikian juga terhadap bapa saudara. Saya tidak dapat mengingatinya.

      Apa pun terima kasih kerana meluangkan masa membaca coretan saya ini.

      Padam
  10. assalamualaikum pak mail,

    apabila baca cerita pak mail.. sedikit sebanyak saya dapat rasakan kejadian masa itu.. saya masih belajar dan batu saja menamatkan latihan industri di Boustead naval shipyard,lumut yg dulu dikenali sbg PSC naval dorkyard..saya dapat rasakan suasana kerana boleh dikatakan setiap hari saya menaiki kapal untuk bekerja KD hang tuah,kasturi..

    saya ingin bertanyakan sesuatu pada pak mail..
    mungkinkah pak mail mengenali ayah saya yg bernama nasahi kerana umur beliau tidak jauh beza dari pak mail..
    dia pada department warehouse and logistic. =)

    saya seorang yang minat akan dunia marin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saudara ibnu Nasahi,

      Terima kasih kerana membaca coretan saya ini.

      Minta maaf kerana saya tidak mengenali ayah saudara. Sepanjangan perkhidmatan saya di dalam TLDM saya banyak ditugaskan di luar pengkalan Lumut kecuali di kapal.

      Tetapi saya ada bertanyakan kepada kawan saya yang juga bertugas sabagai ST. Beliau mengenali ayah saudara yang berasal dari Parit katanya....

      Padam
    2. Saudara ibu Nasahi,

      Oh ya... saya berdoa semuga saudara berjaya di dalam kerjaya bidang marin.

      Selamat maju jaya...

      Padam
  11. Salam pak mail. saya pesara navy 2003(chippy) Apabila saya terbaca cerita pak mail seakan akan saya berada ditempat pak mail ketika tu. Untuk pengetahuan pakmail ketika pakmail dan kawan kawan turun heli dikd pelandok saya turut serta meneyambut pak mail .ketika itu saya tengah kursus apperantis.Allah masih sayangkan kita semua. saya raya yang masih servis lagi cuma zainin(xo) sekarang ni kalau tak silap saya dah captan.Lt chandran tu dulu jadi BCO kdp.tahun 81....Itu yang saya ingat

    BalasPadam
  12. Saudara Azlan,

    Salam kembali.

    Terima kasih kerana meluangkan masa membaca coretan saya ini.

    Untuk pengetahuan saudara, mereka yang menaiki heli adalah terdiri dari anak2 kapal KD Sri Perak yang telah berumah tangga. Ketika itu saya masih lagi bujang. Oleh itu kami anggota bujang hanya naiki bas TLDM ke Lumut dari Ipoh.

    Apa yang saya ketahui NO S/Lt Zainin ketika itu kini bertugas dengan APMM. Beliau kini berpangkat Kepten APMM. Manakala CO Lt Chandran sehingga kini kami tidak ketahui di mana beliau berada.

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum Pak Mail & semua bekas anakx kapal KD SRI PERAK yg saya kasihi...saya bekas CO kapal tsbt sehingga saya serah command kpd Lt Chandran kirax 2 minggu sebelum ia tenggelam.Syukur anda semua selamat. Kpd mereka yg gugur semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah SWT. Kalaulah saya tidak sakit(Unfit for Sea) mungkin saya masih CO pada waktu trajedi itu dan mungkin jua ia tidak berlaku..WallahuAlam..Saya pasti melawan jika keadaan tidak selamat!!!Baru hari ini saya terjumpa blog Pak Mail dan saya pasti anda salah seorang bekas anak kapal saya di KD Perak. Tapi Mail mana ya? RO ke? Syabas! Teruskan penulisan anda. Saya akan terus mengikutinya...Tq.(HP 0127354094)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ex CO KD Sri Peak,

      Alaikomsalam tuan. Saya percaya tuan ialah Lt Mat Som sewaktu menyerahkan tugas kepada LtChandran dahulu.

      Tuan tidak mengenali saya. Tetapi biasalah saya sebagai orang bawahan mengenali pegawai atasan. Kita juga tidak pernah bertugas bersama di KD Sri Perak. Saya merupakan anak kapal yang baru ditugaskan di kapal ini mengambil alih dari senior RO ketika itu.

      Apa pun saya sangat berbesar hati dan berterima kasih kepada tuan kerana sudi membaca coretan saya ini dan juga sudi untuk terus mengikuti penulisan saya.

      Padam
    2. Salam Pak Mail,

      Alhamdulillah, kini baru saya temui setelah sekian lama mencari. Ini pun dapat dari maklumat rakan ex RO KD SRI PERAK (808007) tentang laman Catitan Pak Mail. Terbaca coretan diatas yang dimaksudkan Pak Mail mengambil alih tugas dari senior RO ketika itu adalah saya... . Ex RO Mohd Zaid kalau Pak Mail masih ingat.....Saya ditugaskan di kapal itu ketika Lt KDR Mat Som sebagai PM, dan sempat hanya sebulan bersama Lt Chandran kemudian saya ditukarkan ke RNO Kuching.

      Padam
  14. Salam Pak Mail,

    Tersentuh hati saya untuk menghubungi anda, setelah membaca coretan dari ex CO KD SRI PERAK (Lt KDR Mat Som ). Mungkin anda masih ingat lagi saya, iaitu yang dimaksudkan anda mengambil alih tugas dari senior RO... (RO Zaid). Harap kita dapat "keep in touch". Ini pun saya dapat maklumat dari junior saya ex RO KD Sri Perak (Zul 808007)mengenai catitan anda. Saya ex RO KD SRI PERAK ... Zaid Tel: 013 9330458

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saudara Zaid,

      Salam kembali. Insya'Allah ada kelapangan saya akan hubungi saudara. Dan terima kasih kerana membaca catatan saya.

      Padam