Pengikut

Isnin, 24 Januari 2011

Komando Malaysia vs Lanun Somalia

Beberapa hari yang lalu ramai dari kalangan warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memperkatakan tentang kejayaan Pasukan Khas Laut (PASKAL) menawan semula kapal tangki MISC Bunga Laurel dan menumpaskan lanun-lanun Somalia.

Saya seperti juga pemimpin-pemimpin besar negara dan rakyat yang lain tidak ketinggalan ingin mengucapkan syabas dan BZ (istilah RMN bererti Well Done) kepada TLDM secara am dan kepada komando-komando yang menggempur lanun-lanun Somalia khasnya.

Keberanian mereka bertempur dan mempertaruhkan nyawa di dalam menggempur lanun-lanun itu tidak dapat dinafikan. Mereka memang wajar mendapat pujian dan seharusnya menjadi contoh kepada anggota-anggota tentera yang lain.

Justeru, setidak-tidaknya kini angkatan bersenjata negara ini tidak dipandang enteng dan rendah dari kacamata negara-negara jiran dan negara-negara lain keseluruhannya.

Izinkan saya membuat sedikit pembetulan di sini kerana saya dapati banyak pengucapan tahniah di akhbar-akhbar tempatan dan juga di kebanyakan blog ditujukan kepada PASKAL, sedangkan unit PASKAL merupakan salah satu daripada tiga unit tentera yang menganggotai 'Shipborne Protection Team'. Sila lihat dan baca keratan akhbar New Straits Times bertarikh 22hb Jan, 2011.

Keratan akhbar New Straits Times bertarikh 22hb Jan 2011.

Kekeliruan ini timbul mungkin kerana Panglima Tentera Laut, Tan Sri Abdul Aziz Jaafar menjadi jurucakap bagi pihak Kementerian Pertahanan. Ini memang wajar kerana kejadian rampasan kapal berlaku di laut. Maka selayaknya Panglima Tentera Laut memberi kenyataan berkaitan operasi menyelamat.

Namun begitu, di dalam keghairahan kita berbangga-bangga dan memberi puji-pujian di atas kejayaan mereka, TLDM tidak seharusnya leka dan alpa terhadap pencapaian ini.

Saya berpendapat bahawa lanun-lanun Somalia itu pada umumnya bukan lawan mereka. Lanun-lanun Somalia itu hanyalah orang-orang awam yang tidak tahu akan taktik dan teknik bertempur berbanding pasukan komando Malaysia. Tambahan pula pasukan komando Malaysia dibantu oleh helikopter Fennec milik TLDM yang membedil kapal induk lanun agar tidak dapat memberi bantuan kepada rakan-rakan mereka di atas kapal Bunga Laurel.

Oleh yang demikian, pasukan komando Malaysia tidak seharusnya terbuai-buai dan alpa dengan puji-pujian yang diterima lantaran menyangka bahawa pasukan komando kita sudah cukup kuat dan hebat.

Ingatlah bahawa sekiranya kita menyangka bahawa kita sudah cukup kuat dan hebat, ketahuilah bahawa ada lagi yang lebih kuat dan hebat dari kita. Justeru, perhebatkanlah usaha dalam meningkatkan ketangkasan serta keupayaan kearah mendekati kesempurnaan.

Berhubung pendapat saya ini, anggaplah ianya sebagai satu komen yang positif dan membina. Saya tidak sekali-kali berniat untuk memperkecil-kecilkan kewibaan dan keberanian pasukan komando Malaysia dalam menjalankan misi ketenteraan.

Saya percaya tidak semua orang memiliki keberanian seperti yang dipamerkan oleh komando-komando Malaysia ketika  berdepan dengan musuh yang mungkin saja membuatkan mereka tewas. Hanya orang yang bersemangat kuat dan berjiwa kental sahaja yang berani berdepan situasi sebegini.

Sekali lagi saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan syabas kepada mereka yang terlibat menewaskan lanun-lanun Somalia.

However, 'the real action has yet to be tested'.

6 ulasan:

 1. salam pak mail...


  suker dgn gaya penulisan pak mail....selut org lamer mcm pak mail mempunyai pengalaman tersendiri di dalam TLDM..walaupun telah 11 thn dlm TLDM sy masih terasa baru dan belum cukup ilmunyer...salam kenal dr sy family kembar 3

  BalasPadam
 2. Anakibu,

  Salam perkenalan juga saya kepada saudara.

  Terima kasih kerana sudi membaca catatan2 saya. Ilmu akan datang selari dengan peningkatan sia kita.

  Semoga saudara sekeluarga dalam keadaan sihat dan dilindungi Allah s.w.t. hendaknya.

  BalasPadam
 3. Pak mail, Den setuju juga dengan ingatan tu ,pasal kito jgn dok leko dibuai mimpi..Apo-apa, terimo kasih kerano, bagi tahu penglibatan pasukan lain selain dari paskal. Maso berito tu keluar ado jugo yg tanyo Den, apo pasal tak disobut namo pasukan khas lain yg terlibat, Den kato tak polaa, mungkin pemberito tak perasan sobab bilo kat lau mungkin tu tugas PASKAL...apo-apo pun Den kato itu tak ponting yg ponting dio orang berjayo tangkap lanun tu.....

  BalasPadam
 4. Salam perkenalan Den Cdo,

  Terima kasih kerana singgah dan membaca coretan saya.

  Semuga saudara baik2 selalu.

  BalasPadam
 5. Samo-samo pak mail...Den suko baco kisah-kisah askar pencen nie....nak tahu jugo perkembangan mereka..semoga semuonya berjaya, dan selamat dsunia akhirat...!!!

  BalasPadam
 6. wahhh tahniah , tak sangka tentera kita pun bukan calang calang orgnya

  BalasPadam