Pengikut

Jumaat, 21 Disember 2012

Hari Yang Dinanti…


Hari Sabtu, 29hb Dis, 2012 adalah hari yang mungkin ramai menantinya. Terutama bagi pasangan pengantin baru atau orang lama yang sekali lagi menjadi pengantin baru. Pasti tidak sabar menanti harinya. Hari yang pasti juga menjadi sejarah mereka pada masa hadapan. In syaa Allah.

Namun, hari tersebut turut dinanti juga oleh ramai bekas pegawai-pegawai dan anak-anak kapal dari Skuadron Kapal Penangkis Periukapi, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang telah bersara dari perkhidmatan.

Satu majlis pertemuan semula iaitu ‘Majlis Reunion Ex-Crew MCMV’ akan diadakan di Dewan Datuk Sidek Shahabudin, KD Pelandok, Pangkalan TLDM Lumut mulai jam 12.00 tgh. Mereka pasti menanti-nanti saatnya untuk bertemu teman dan rakan lama setelah begitu lama tidak bertemu.

Pada asalnya majlis ini dirancang khas untuk bekas pegawai-pegawai dan anak-anak kapal dari kru pertama sahaja. Namun, pada mesyuarat kedua, AJK Penyelaras Majlis telah bersetuju untuk membuka majlis ini agar turut disertai oleh semua pegawai-pegawai dan anak-anak kapal yang telah berkhidmat di dalam skuadron ini sejak pentauliahan kapal-kapal terbabit yang terdiri daripada KD Mahamiru, KD Kinabalu, KD Jerai dan KD Ledang. Usul untuk membuka majlis ini kepada bekas warga MCMV telah dicadangkan oleh Laksma (B) Datuk Ramli Samsuddin yang turut hadir pada mesyuarat tersebut yang diadakan di Concorde Hotel, Kuala Lumpur pada 12hb Dis baru-baru ini.
Laksma (B) Datuk Ramli Samsuddin (berbaju merah) sedang memberi pandangan beliau.

Ahli Jawatan Kuasa Penyelaras sedang berbincang
Laksma (B) Datuk Ramli Samsuddin merupakan Ketua Pasukan Projek MCMV sewaktu pembelian kapal-kapal ini oleh kerajaan Malaysia di Itali dahulu.

Pada asalnya juga majlis ini telah dirancang pada tanggal 8hb Dis, 2012. Namun, mesyuarat pertama AJK Penyelaras Majlis yang berkumpul pada 14hb Nov, 2012 untuk membincangkan perkara ini merasakan bahawa tarikh 8hb Dis terlalu hampir dan kesuntukan masa untuk membuat segala persiapan. Oleh itu tarikh 22hb Dis, 2012 telah ditetapkan dan dipersetujui oleh AJK tersebut.
Mesyuarat AJK Penyelaras pertama. Dari kiri: Zainal Maulud, Dato' Nik Zainorden,
Mohd Arshad Abdullah, Pak Mail dan Kdr (B) Abdul Rahman Husain.
Keesokan harinya, perkara ini telah disampaikan kepada Datuk Ramli yang juga bertindak sebagai Penasihat dan Penaung. Tarikh baru ini juga terpaksa ditunda sekali lagi kerana Datuk Ramli tidak dapat hadir atas urusan pekerjaan beliau yang sangat padat pada minggu tersebut. Beliau telah mencadangkan majlis tersebut diadakan pada tanggal 29hb Dis, 2012.

Pelbagai perkara telah dibangkitkan dan dibincangkan di dalam mesyuarat kali kedua. Antara isu penting ialah untuk mendapatkan dana bagi menjayakan majlis ini.

Datuk Ramli sendiri, secara peribadi telah bersetuju untuk menderma RM2,000. Saudara Zulkifli Ismail juga akan cuba mendapatkan sumbangan dari rakan niaga beliau seberapa banyak yang mungkin. Begitu juga dengan AJK yang lain akan cuba mendapatkan dana dari sumber-sumber yang mereka merasai boleh diperolehi.

Kdr (B) Abdul Rahman Husain selaku Pengerusi majlis ini menganggarkan bahawa RM15,000 diperlukan bagi menjayakan majlis ini dengan kehadiran seramai lebih kurang 500 warga MCMV beserta keluarga.

Pada mesyuarat pertama, AJK Penyelaras telah bersetuju untuk mengenakan bayaran sebanyak RM10.00 setiap orang dewasa bagi menampung perbelanjaan makanan dan minuman. Namun, atas saranan Datuk Ramli supaya tiada bayaran dikenakan maka bayaran tersebut telah dibatalkan.

Berikut adalah aturcara ringkas yang telah dirancangkan.

12.00 tgh     - Pendaftaran
12.45 tgh     - Ucapan aluan oleh Pengerusi Majlis
                  - Ucapan aluan oleh Laksma (B) Datuk
                     Ramli Samsuddin
                  - Bacaan Doa
1.00 tgh       - Jamuan tengahari
                  - Lawatan ke kapal MCMV
                  - Tayangan slaid gambar-gambar
                     kenangan sewaktu di Itali
                  - Minuman petang sambil berhibur
                     bersama Gelombang Biru

Majlis dijangka selesai pada jam 6.00 petang.

PakMail: Apa yang saya harapkan ialah agar semua bekas pegawai dan anggota warga MCMV yang hadir kelak akan dapat merasai suatu nikmat kegembiraan kerana dapat menemui sahabat lama mereka. Biarpun satu ketika dahulu mereka pernah berselisih faham, maka pada hari pertemuan itu nanti diharapkan agar mereka dapat menemui satu titik persefahaman yang membawa kepada kedamaian. Justeru, agar tali persahabatan sesama kita semua dapat dipereratkan lagi dan tidak sekadar habis pada hari pertemuan tersebut sahaja. In syaa Allah.

MCMV – Mine Counter Measure Vessel

2 ulasan:

 1. Assalamu'alaikum PakMail
  Semoga majlis di Lumut itu sukses! Insya-Allah.

  Kalau tak jadi ahli JK Penyelaras pun PakMail tentu pergi. Benar sangatlah... pertemuan itu penyambung hubungan. Dan amat hebatlah jika kalau yang dulu-dulu pernah tak ngam, itu dapat dingamkan. Dulu kita muda dan ikut perasaan. Kumpulan sekerja itu bagai adikberadik. Air (guna peribahasa air sebab PakMail ni kumpulan bekerja di air, hehe) dicincang takkan putus.

  BalasPadam
 2. Temuk,

  Alaikomsalam Cikgu. Ya, mudah2an sukses hendaknya pertemuan itu nanti, Gikgu. Itu yang kami harapkan.

  BalasPadam